729539626               polfem@op.pl               logo facebook  logo Instagram  logo Pinterest                                           

Wegański i bezglutenowy chleb bananowy

68.jpg

Składniki:

  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 5 łyżek wody
  • 3 duże, dojrzałe banany (około 230-250g rozgniecionych bananów)
  • 75g musu jabłkowego
  • 85g brązowego cukru
  • 100-120ml mleka
  • 250-260g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie, do smaku)
  • 100g posiekanych orzechów włoskich (może być więcej lub mniej, według uznania)

1.Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C (góra-dół)

2. W małej misce mieszamy siemię lniane i wodę i odkładamy na kilka minut.

*Siemię lniane zmięknie i zmieni się w "papkę", która zastąpi jajko.

bezglutenowe siemię lniane

3.W dużej misce rozgniatamy banany (nie powinno być grudek); dodajemy mus jabłkowy/ starte jabłko.

4.Dodajemy cukier (może być biały), mleko sojowe i wcześniej przygotowane siemię lniane. Wszystko dokładnie mieszamy.

5.Dodajemy mąkę, sodę, sól i gałkę muszkatołową.

6.Ocherzy siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do przygotowanego ciasta.

*Pamiętajmy, aby zostawić część do posypania ciasta po wierzchu.

7.Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.

bezglutenowy chleb bananowy

8.Pieczemy przez 55-60 minut do czystego patyczka.

*Ponieważ ciasto jest mokre i ciężkie patyczek nie będzie tak suchy jak przy normalnym cieście.

9.Po upieczeniu ciasto musi ostygnąć! Następnie przenosimy je na deskę do krojenia i delikatnie kroimy.

bezglutenowy chleb bananowy


Uwagi:

  1. Można użyć białego lub brązowego cukru
  2. Można użyć wegańskiej margaryny lub oleju kokosowego zamiast musu jabłkowego. Ciasto będzie wtedy troszkę cięższe i bardziej tłuste.


Bezglutenowa mąka ryżowa



Składniki:

  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 5 łyżek wody
  • 3 duże, dojrzałe banany (około 230-250g rozgniecionych bananów)
  • 75g musu jabłkowego
  • 85g brązowego cukru
  • 100-120ml mleka
  • 250-260g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie, do smaku)
  • 100g posiekanych orzechów włoskich (może być więcej lub mniej, według uznania)


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.